کی و از کجا باید کامپیوتر را شروع کنم ؟

خیلی از دانشجو های کامپیوتر ( نرم افزار ,  سخت افزار , آی تی ) در ترم های پایین این سوال زیاد براشون پیش میاد که من باید در آینده چی کاره شم ؟ علاقه من کجاست ؟ کدوم شاخه باعث میشه اینده درخشان تری داشته باشم ودر این مطلب به این موضوع میپردازیم.

شاید این سوال را از خودتون  پرسیدین که من بعنوان دانشجوی کامپیوتر باید از کجا شروع کنم وکی وقت مناسب شروع کردن است؟!

اول از همه باید بگویم که برای یادگیری فنون خارج از دانشگاه همیشه دیر است و اگر هدف خاصی را در زندگی دنبال میکنید لحظه هارو از دست ندید !

برای شروع این رو باید بگم که شما باید اول شاخه هارو بشناسید و با تمام آن ها اشنایتی داشته باشید که بتوانید تصمیم درستی بگیرید و پس از آن مطمن هستید که بهترین راه را انتخاب کردید.

حال به معرفی بخشی از شاخه های کلی حوضه کامپیوتر میپردازم :

۱- دسته برنامه نویسان

دسته برنامه نویسیان دسته بسیار بزرگی است و خود دارای شاخه های مختلف زیاد ای است.اگر شما بخواهید برنامه نویس شوید باید تفکر و دید کلی در عین ریز بینی و توانایی حل مسله ها با بهترین روش را داشته باشید.این یعنی که یک برنامه نویس باید هیچ وقت در حین شروع کد و ادامه ان هدف خود را گم نکند و دید کلی داشته اما قبل از آن باید الگوریتم مناسبی برای حل مسله پیش رویش پیدا کند. بعضی ها به کد نوشتن عشق میورزند و طول کشیدن پروژه مانع خستگی آنها نیست اما بعضی دیگر اینطور نیستند پس باید تحمل خود را بالا ببرد.برنامه نویس هایی که در ارتباط مستقیم با مشتری هستند باید حدالامکان شخصی سازی را به میل مشتری انجام دهند و بسیاری از موارد دیگر.

حال به این بپردازیم چند نوع برنامه نویس داریم :

الف – وب دولوپر ها : بازار وب همیشه بازار داغی بوده وهمیشه طراحی سایت پایه ثابت بازار آی تی بوده است.در این حوضه ۲ دسته هستند کسانی که کد میزنند و کسانی که از مسیر های اماده و یا CMS ها استفاده میکنند.اگر خودتان بخواهین حرفه ای کاری را انجام دهید ترجیح بر کد زدن است.

زبان ها و موارد برای این حوضه : HTML – CSS – PHP – JavaScript و  همچنین Python – Ruby on rails و اگر مایکروسافتی باشید :‌ ASP.NET

Front-end و Back-end دولوپر ها هم از این زبان ها استفاده میکنند.

ب – طراحان نرم افزار و بازی و گوشی های موبایل : برنامه نویسی نرم افزار نیاز به ذهن خلاق و دید نو نسبت به قضیه دارد.چون شما در حال خلق موجودی هستید که قبلا نبوده.پس اگر کار شما اولین کار در آن حوضه باشد شما شاخص میشود.برای طراحی نرم افزار ها برای ویندوز یا لینوکس شما به طور عام نیاز به داشتن دانش برنامه نویسی ++C و  Java میباشید.برای طراحی محیط گرافیکی به نحو قابل قبول میتوانید از QT استفاده کنید.برای طراحی برنامه های ویندوز نیز #C هم میشود استفاده کرد اما بحث داغ نرم افزار های موبایل !

به طور کل دو دسته اندروید و iOS بازار کار خوبی در حوضه موبایل دارد. برای نوشتن برنامه های اندروید شما حتما باید زبان برنامه نویسی Java را مسلط باشید و بعد از آن با ساختار برنامه نویسی اندروید اشنا باشید.اما برای iOS شما باید زبان سوفیت اشنا باشید و متاسفانه کامپایلر های آن فقط روی مک هستند و شما باید یک عدد مک ناقابل هم خریداری کنید.

در هر دو راه در برنامه نویسی موبایل مهم ایده است ! همچنین بازار کار تقریبا خوبی را داراست.

۲ – شبکه کار ها :

کار شبکه کاری  است که نیاز به ذهنی را دارد که باید در هر لحظه بتواند بر روی چند مسله پردازش کند.باید شما قابلیت توصیف و تشریح یک مسله بزرگ را پیش خود داشته باشید و همچنین برای طراحی شبکه ها شما باید سناریو خوان خوبی هم باشید.شاخه شبکه درآمد نسبتا خوبی دارد و مانند هر جای دیگری به دو صورت استخدامی و پروژه ای میتوانید ادامه دهید.

اگر شما در شبکه بخواهید کار فقط با سخت افزار ها داشته باشید و نه تنظیمات انها شما یک Passive کار هستید و باید با روش های کابل کشی و طراحی و تجهیزات ( سوییچ , روتر , کامپیوتر و غیره ) اشنا باشید.

بخش دیگر کسانی هستند که شروع به کانفیگ سناریو میکنند یعنی سناریو را تمام میکنند به طوری که هرکس پشت کامپیوتر خود از این پیروی میکند.شما برای اینکار اگر فقط بخواهید با تجهیزات شبکه در تعامل باشید (‌ نه سرور ) باید به دوره های شرکت های تجهیزات شبکه بروید.از بین این ها میتوان به شرکت Cisco اشاره کرد که دوره های مختلفی را شامل میباشد ( CCNA اولین دوره این راه است )

اما به دلیل گرانی این تجهیزات بعضی شرکت ها به سمت MicroTik میروند که شما میتوانید با شرکت در دوره های کوتاه ان دانش کافی را به دست اورید.

همچنین تجهیزاتی مانند Juniper و Huawei برای خود کلاس هایی دارند.

۳- ادمین ها :

برای ادمین بودن شما باید توانایی مدیریت داشته باشید.ادمین کسی است که هر کس کاری بخواهد انجام بدهد از زیر دست او میگذرد.وظیفه مدیریت داخل شبکه و طراحی و شخصی سازی  شبکه را دارا می باشد همچنین باید از حملات خارجی کاربران داخل شبکه اش را دور نگه دارد.تمام کامپیوتر ها باید تحت نظر ادمین باشند.ادمین وظیفه نگهداری و محافظت از اطلاعات را داراست.

مهم ترین وظیفه ادمین توانایی مهار مشکل و مدیریت ان است.زمانی که مشکلی در سازمان رخ میدهد همه چشم به ادمین دارند.باید ذهنش را طوری اموزش بدهد که در هنگام بروز مشکل راه حل های پشتیبان داشته باشد.

ادمین باید به تمام سرویس ها اشنا باشد و همچنین مقررات شرکت را در سرور پیاده سازی کند.یک ادمین هم یک برنامه نویس هم متخصص شبکه هم هست.

ادمین ها به دسته های مختلفی تقسیم میشوند که ما دو دسته عام را توضیح میدهیم.دسته ادمین لینوکس  و مایکروسافت.

اگر نمیدانید لینوکس چیست , لینوکس یک سیستم عامل مانند بقیه سیستم عامل ها ( ویندوز و غیره ) که برا ساس دانش ازاد از سیستم عامل یونسکس سرچشمه گرفته است.در این سیستم عامل همه چی ازاد است و شما دسترسی به هر نقطه آن دارید.شما ازادید که هر بخش از ان را شخصی سازی کنید.کاملا بدون محدودیت است و تقریبا در ان همه چی مجانی است .در حال حاضر تقریبا تمام سرور ها وسرویس های که در دنیا اجرا میشوند تحت لینوکس ونرم افزار های ان است.

در ایران دولت سال های بومی سازی لینوکس را شروع کرده و طرح دانش ازاد در ارگان ها و شرکت ها اجرا شده.دولت نیاز به کسانی دارد که دانش لینوکسی کافی داشته باشند و برای پیشبرد بومی سازی دانش ازاد به او کمک کنند.پس بازار کار خوبی دارد.

ادمین ها به دلیل مسولیت پذیری بالا و کارا حساس حقوق های بسیار خوبی میگیرند.شما برای یادگیری لینوکس باید  دوره های LPIC را بگذرانید.برای مایکروسافت هم دوره های 2012 MCSE باید گزراند.

شاخه ها و دسته های بسیاری نیز وجود دارند که مافقط به معرفی بعضی از انها پرداختیم.

شما با توجه به علاقه و تلاش خود راهی را برمیگزینید.همیشه زمان برای مدیریت درس های دانشگاه و کار های خارج از دانشگاه وجود دارد.حتما نباید به کلاس بروید و اگر مشکل زمانی و یا مالی دارید میتوانید به صورت Self-study مطلبی را بخوانید.سایت ها و کتاب های زیادی در مورد حوضه های زیادی وجود دارد.رشته کامپیوتر به دلیل وجود شاخه ها مختلف دست شما را باز میگذارد که خود راه خود را انتخاب کنید.

شما همچنین میتوانید شاخه های بالا را باهم ترکیب کنید و این شاخه ها باهم هیچ تداخلی ندارند.( پیشنهاد بنده یک ادمین لینوکس با دانش تقریبا بالایی از شبکه )

برای کسانی که سخت افزار نیز میخواهند کار کنند روش های مختلفی وجود دارد که حتما به بررسی ان نیز میپردازیم.

برای داشتن حقوق های خوب شما باید دانش خوبی داشته باشید . سعی کنید در اخر دانشگاه شما وارد بازار کار شوید نه تازه شروع به یادگیری کنید !

امیدوارم مفید واقع شده باشد.

با وبسایت ما همراه باشید.


دیدگاه ها

  1. واقعا عالی بود و بسیار ممنونم .. فقط ی سوال داشتم و اینکه من دانشجو ی کامپیوتر نیستم و خیلی علاقه دارم از پایه شروع کنم و بعد تصمیم بگیرم کدوم سمت برم .. اگه پایه رو دوران دبستان یا راهنمایی بدونیم بنده باید چه کلاس هایی و توی زمینه کامپیوتر برم و یا از چه مطالبی بدون کلاس بهره بگیرم تا به نقطه تصمیم و انتخاب رشته یا تخصص برسم ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید .. بازم لطف کردید

    1. با سلام و احترام
      با تشکر از دیدگاه شما.
      همیشه برای امور تخصصی نیاز به تحصیلات اکادمیک است ولی برای شروع من پیشنهاد میکنم شما یک زبان برنامه نویسی ( ترجیحا ++C ) شروع به یادگیری کنید سپس به مرور درس هایی مثل ساختان گسسته , ساختمان داده , طراحی الگوریتم و پایگاه داده در کنار سیستم عامل را شروع به یادگیری کنید.
      در این بین شما دیگر قدرت تصمیم گیری بالاتری خواهید داشت.
      اگر ابهامی بود با ایمیل شخصی بنده در تماس باشید.
      موفق باشید

  2. سلام و عرض ادب.واقعا بهترین دسته بندی اطلاعات و اینجا دیدم.من امسال وارد دانشگاه میشم و میخوام به طور مستقل تو این رشته مهارت کسب کنم چون شنیدم درسهای دانشگاه یه حلت تئوری داره و واسه پیشرفت تو این رشته باید عملی کار کرد.خواهشم ازتون اینه که لطفا هر پیشنهاد و راهنمایی دارین به ایمیلم بفرستین.سپاس فراوان دوست عزیز

  3. سلام می خواستم بدونم یه دانشجوی ترم اول کامپیوتر لازمه که لپ تاپ داشته باشه؟یا لازمه موبایلش قابلیت خاصی داشته باشه؟لطفا جواب رو بفرستین به ایمیلم
    خیلی ممنون از پاسختون

    1. با سلام و احترام.

      سوالتان بسیار کلی است ولی به طور کل اگر شما در دانشگاه در رشته کامپیوتر تحصیل نکرده اید میتوانید کتاب های مرتبط با دوره های A+ برای اشنایی ابتدایی بیشتر با سخت افزار مطالعه کنید. کتاب های برنامه نویسی مقدماتی کتاب های خوبی هستند برای شروع یادگیری با سیستم عامل و نرم افزار. در ادامه شما میتوانید دوره های مختلفی مثل سیستم عامل و برنامه نویسی پیشرفته را برای تخصص مطالعه کنید. خوشبختانه با جستجو در گوگل میتوانید هزاران کتاب فارسی رایگان پیدا کنید.

      موفق باشید

  4. سلام خسته نباشین من از کارگری خسته شدم میخوام کامپیوتر یاد بگیرم ک در اینده شغلم بشه لطفا راهنماییم کنید چ‌دوره ای باید بگذرونم مرسی از لطفتون ب جیمیلم ارسال کنید

  5. سلام. پسر من کلاس دهم رشته ی ریاضی فیزیک هست و علاقه ی زیادی به طراحی بازی و انیمیشن سازی داره . به نظرتون آیا این رشته ها در آینده ایران بازار کار مناسبی دارند . خصوصا انیمیشن . از کجا باید شروع کنم و چطور می تونم کمکش کنم ؟
    2- صرف نظر از علاقش کدوم رشته بازار کار بهتری داره ؟(ممنون میشم پاسخ رو ایمیل کنید.

  6. با سلام
    راستش من از مطالب شما استفاده کردم ولی غلط های املایی باعث میشه اعتبار متن کم بشه.
    به عنوان مثال، حوضه که شکل درست آن حوزه است.

یک دیدگاه ارسال کنید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.